DASAR PENGHANTARAN


 

Penghantaran standard untuk Stok Sedia Ada

Tujuan kami adalah untuk menghantar barang-barang anda kepada anda secepat mungkin. Digital Marketing Consultancy Sdn Bhd (DMC). DMC menyediakan kedua-dua perkhidmatan dan latihan. Semua latihan kami akan dihantar mengikut tarikh kursus yang ditetapkan. Semua perkhidmatan, DMC bertujuan untuk menyampaikan semua kempen mengikut garis panduan yang dipersetujui oleh pelanggan.

Kami tidak dapat menjamin bahawa semua perkhidmatan akan dihantar dalam tempoh masa yang ditetapkan seperti pindaan yang tidak diduga dan kelewatan kelulusan daripada pelanggan adalah luar daripada kawalan DMC.

DMC tidak mempunyai kawalan ke atas prosedur operasi oleh pihak ketiga (i.e. Google, Facebook, perisian dan penyedia sistem pihak ketiga). Oleh itu, dalam kes kelewatan penghantaran produk, DMC akan memberitahu pengguna melalui e-mel atau mesej mudah alih. Sekiranya pengguna tidak menerima email dari DMC lebih dari 2 minggu, sila hubungi info@DMHubTraining.com.

Jika kami tidak dapat memenuhi anggaran tarikh penghantaran DMC tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerugian, liabiliti, kos, ganti rugi, caj atau perbelanjaan yang timbul daripada penghantaran lewat. Sekiranya anda tidak bersedia untuk mengambil penghantaran atau pengumpulan, kami boleh meninggalkan kad yang memberi arahan kepada anda sama ada penghantaran semula atau kutipan dari perkhidmatan pembawa.

Untuk mengesan status perkhidmatan anda, sila gunakan hubungi terus DMC melalui e-mel atau hubungi no.. Sebagai langkah berjaga-jaga, sila pastikan anda menyimpan kontrak jualan dan resit produk yang dihantar.

Dalam keadaan yang jarang yang mana perkhidmatan anda belum disampaikan dari pesanan anda sila hubungi DMC di info@DMHubTraining.com.

 

Penghantaran standard untuk Pra-pesanan

Semua pembayaran untuk kursus latihan DMC akan dikutip 100% sebelum tarikh latihan. Bengkel latihan akan dijalankan kemudian dan tarikh latihan latihan jadual.

 

POLISI BAYARAN

Dasar kami berlangsung selama 2 hari. Jika 2 hari telah berlalu sejak deposit anda, sayangnya kami tidak boleh menawarkan bayaran balik atau pertukaran.

Untuk layak untuk pulangan, anda mesti memberitahu DMC melalui pengesahan e-mel. Pengesahan rasmi dengan e-mel bertulis diperlukan sebagai bukti agar DMC meneruskan pembayaran balik. Pengesahan bertulis perlu disediakan dalam masa 2 hari.

Untuk menyelesaikan pulangan anda, kami memerlukan resit atau bukti pembelian.

 

BAYARAN BALIK (jika berkenaan)

Sebaik sahaja bayaran balik anda diterima, kami akan menghantar e-mel kepada anda untuk memberitahu anda bahawa kami telah menerima permintaan anda dan akan meneruskan pembayaran balik. Tarikh pembayaran untuk bayaran balik akan dimaklumkan sebaik sahaja kami menerima permintaan tersebut.

Sekiranya anda diluluskan, bayaran balik anda akan diproses dan kredit akan dimasukkan secara automatik pada kad kredit anda atau kaedah pembayaran asal, dalam tempoh tertentu.

Free WordPress Themes